Pomysłów na kanapki może być wiele. W końcu kanapka to niewątpliwy król wśród pomysłów na drugie śniadanie do szkoły.
Kanapki można przygotować na milion sposobów i to przede wszystkim od nas zależy co damy do środka.
Z czego składa się zdrowa kanapka?
Zdrowa kanapka to taka, która dostarcza wszystkich składników odżywczych - białka, tłuszczy i węglowodanów, a do tego bazuje na dobrych jakościowo produktach. Pieczywo jest bazą każdej kanapki, dlatego będąc w piekarni powinno się wybierać pieczywo pełnoziarniste, a nie pszenne. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a dodatkowo pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Białko to kolejny składnik odżywczy, który w odpowiedniej ilość wpłynie na sytość kanapki, a przy tym obniży ładunek glikemiczny. Do kanapki można dodać pieczonego kurczaka, twaróg, jajka na twardo czy pasztet ze strączków. Ważne są również warzywa - pomidory, papryka, zielone ogórki, szczypior, rozmaite sałaty.
Zdrowe kanapki przygotowali w szkole uczniowie klasy II b, a następnie z apetytem je skonsumowali.