Szkoła Podstawowa nr 50 im. gen. Władysława Sikorskiego

Kalendarium

Niedziela, 2024-05-12

Imieniny: Dominika, Imeldy

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 6464822
  • Do końca roku: 233 dni
  • Do wakacji: 40 dni

Kartka z kalendarza

20 zasad zdrowego żywienia dzieci

29 października 2018 r. klasa II b spotkała się z dietetykiem, Panią Katarzyną Stankow.                                         

Lekcja w formie warsztatów była pełna nowych doznań smakowych, których dzieci wcześniej nie znały. Uczniowie dowiedzieli się, które warzywa zawierają najwięcej witaminy C. Wspólnie stworzyli przepis na sałatkę owocową, koktajl oraz kefir. Wszystko było bardzo smaczne.                                                                                                                           
Poniżej przedstawiamy 20 zasad zdrowego żywienia dzieci:

  1. Nie pospieszaj dziecka podczas jedzenia, pozwól mu dokładnie przeżuć pokarm.
  2. Nie zmuszaj dziecka do jedzenia, niech samo decyduje o tym, ile chce zjeść.
  3. Podawaj do picia lekkie ziołowe herbatki i kompoty bez cukru zamiast soków z kartonów, wody mineralnej, czarnej i zielonej herbaty.
  4. Nie podawaj napojów w trakcie posiłku, rozcieńcza to soki trawienne i wpływa na pogorszenie trawienia.
  5. Kupuj produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.
  6. Unikaj surowych produktów, szczególnie w zimnych porach roku.
  7. Zawsze podawaj ciepłe śniadanie.
  8. Gotuj zgodnie z porami roku. W każdej porze roku należy jeść to, co jest dostępne w danym obszarze klimatycznym.
  9. Wyklucz sztuczne słodziki.
  10. Nie zastępuj mięsa gotowymi produktami z soi. Wartościowe produkty sojowe to: miso, sos sojowy Tamari lub Shoyu, tofu.
  11. Nie podawaj dziecku gotowych, mrożonych dań.
  12. Nie używaj mikrofalówki.
  13. Wprowadź pełne ziarna zbóż: ryż naturalny (brązowy), kaszę jaglaną, orkisz, jęczmień i owies bezłuskowy, kaszę gryczaną, amarantus i quinoa.
  14. Zamień mąkę białą na mąkę razową (na początku mieszaj mąki w różnych proporcjach).
  15. Zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe).
  16. Zamień biały cukier rafinowany na nierafinowany cukier trzcinowy, a jeszcze lepiej na słód ryżowy i jęczmienny, syrop buraczany, kukurydziany i klonowy.
  17. Zamień olej rafinowany na oliwy i oleje tłoczone na zimno.
  18. Nie podawaj dziecku produktów przetworzonych przemysłowo: homogenizowanych, pasteryzowanych w wysokiej temperaturze, instant (czyli rozpuszczalnych bez konieczności gotowania), genetycznie zmodyfikowanych, napromieniowanych i głęboko mrożonych.
  19. Stosuj naturalne przyprawy i zioła, zamiast gotowych przypraw typu Vegeta, Warzywko (zawierają glutaminian sodu).                                                                          
  20. Podawaj dziecku posiłki w regularnych odstępach czasowych.